Garnki z żeliwa, naczynia żeliwne, garnki żeliwne
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
PRODUKT UKRAIŃSKI
GARNEK ŻELIWNY O POJEMNOŚCI 4,5 LITRA Z POKRYWĄ ŻELIWNĄ
Dobrej jakości patelnia żeliwna czy garnek żeliwny to produkty na lata i odpowiednio konserwowane są właściwie niezniszczalne i będą służyły pokoleniom. Nasze naczynia są fabrycznie czernione, czyli wypalane z użyciem tłuszczu co świetnie zabezpiecza ich porowatą powłokę i pozwala na łatwe pieczenia bez przywierania.
Garnki żeliwne są niezastąpione do dań wymagających długiego, powolnego duszenia czy gotowania, a potrawy w nich sporządzane posiadają lepsze walory smakowe i są zdrowsze. Potrawy sporządzone w żeliwnych naczyniach mogą się długo prużyć na wolnym ogniu, przy użyciu minimalnej ilości tłuszczu. Ciężka, idealnie dopasowana pokrywka garnka żeliwnego sprawia, że na małym ogniu danie gotuje się jak w parowarze pod ciśnieniem. Dodatkową zaletą naczyń żeliwnych (bez drewnianych elementów) jest fakt, że można w nich piec również wszelkie rodzaje chlebów.
Naczynia żeliwne pozwalają na mniejsze zużycie energii i nawet na bardzo małym płomieniu ciepło jest równomiernie rozprowadzane po całej powierzchni naczynia a raz dobrze nagrzany garnek długo pozostaje ciepły i pozwala na utrzymanie odpowiedniej temperatury potrawy bez dodatkowego podgrzewania.
Zastosowanie: płyta ceramiczna, płyta indukcyjna, kuchenka gazowa, piekarnik
Wymiary:
pojemność garnka: 4,5 litra
średnica garnka wew.: 26 cm
wysokość ścianki wew.: 11 cm
waga garnka bez pokrywy: 3,0 kg
waga garnka z pokrywą; 4,7 kg
średnica pokrywy wew.: 25 cm
waga pokrywy: 1,6 kg
Przy używaniu naczyń żeliwnych należy pamiętać o używaniu rękawic ochronnych, gdyż nagrzewa się cała powierzchnia naczynia, nawet rączki, uchwyty.
Ponadto nie należy:
- stawiać rozgrzanego garnka, patelni na niezabezpieczonej powierzchni np. blacie, stole, szkle
- przyrządzać kwaśnych potraw
- przechowywać żywności, może to prowadzić do rdzewienia powierzchni
- nagrzewać pustych garnków żeliwnych
- zalewać rozgrzanych garnków zimną wodą
- myć w zmywarce.
Do usunięcia zabrudzeń wystarczy bieżąca, ciepła woda oraz szczoteczka lub gąbka.
Po umyciu należy starannie wysuszyć.
Do konserwacji naczyń ( po umyciu) wystarczy naniesienie niewielkiej ilości oleju roślinnego.
Przykładowe zastosowanie naczyń żeliwnych - SPRAWDŹ
Copyright Laser Sp. z o.o. Sp.k.
Kopiowanie treści, grafiki, zdjęć bez zgody firmy Laser
zabronione po rygorem odpowiedzialności prawnej.
Dokładamy wszelkich starań aby Twoje dane osobowe były bezpieczne.
Szczegółowe informacje o przetwarzaniu danych znajdziesz
>>>TUTAJ<<<
katalogi PDF - klimatyzacja samochodowa - znajdź potrzebną część!
* Sprzęgła, napędy - katalog części klimatyzacji samochodowej
* Osuszacze klimatyzacji samochodowej